De buitenkant: de eerste indruk van uw zaak

De eerste indruk van uw zaak? Die wordt bepaald door het exterieur. Mensen lopen voorbij uw pand en werpen een blik op de gevel en de etalage. Pas dan bepalen ze of ze een bezoekje brengen aan uw winkel of restaurant. Maar ook belangrijk is de tuin van uw zaak. Deze zorgt voor nét dat tikkeltje extra waarvan elke winkelbezoeker likkebaardt.

De buitenverpakking van uw product of dienst

De buitenkant van uw winkel inclusief tuintje is als het ware de verpakking van uw product of dienst. Logischerwijs is klanttevredenheid dan ook een verhaal dat begint bij een eerste impressie en eindigt bij de aankoop van het product. Dus het is een kwestie van de verwachtingen hoog op te laten lopen. Dat doet u dan weer via de ‘voortuin’ van uw zaak. Kortweg moet het exterieur voldoen aan volgende criteria:

1.    Attentiewaarde hebben

De attentiewaarde is de mate waarin de presentatie van de winkel opvalt. Denk aan een speciaal aspect dat uw zaak onderscheidt van andere spelers. Vergeet niet dat daarbij ook de omgevingsfactoren een belangrijke rol spelen: locatie, concurrentie en ja hoor, ook de echte (achter)tuin. In sommige gevallen – bijvoorbeeld bij restaurants -  vangen potentiële bezoekers immers direct een glimp op van de tuin. Al zeker bij eetgelegenheden is het essentieel dat een tuin aanwezig is, zelfs bij fastfoodzaken als McDonald’s bijvoorbeeld. Zo maakt u van uw restaurant een idyllisch gebeuren. Kortom: denk aan the bigger picture!

mcdo tuin

2.    Stopkracht uitstralen

Dit criterium zegt het allemaal: bij het passeren moet uw potentiële klant denken “Wauw, wat een leuke winkel. Hier stop ik even om eens een kijkje te nemen”. En zo gaat de bal aan het rollen. Tip: gebruik uithangborden en reclamedisplays in uw voortuin. Deze verhogen de stopkracht.

3.    Zuigkracht bezitten

Ook de zuigkracht mag u niet over het hoofd zien. Dat begrip omschrijven we als de mate waarin voorbijgangers worden gestimuleerd naar binnen te gaan. De zuigkracht is dan ook het ultieme resultaat van een sterke attentiewaarde en een stevige stopkracht. Bijhorende tools? Dat zijn ongetwijfeld de gekende rode loper bij kledingzaken of een deel van het assortiment dat buiten al staat te lonken. Vervolledig het plaatje met een prachtige tuin waarin het nodige groen aanwezig is. Dat maakt van uw winkel of restaurant een plaats om nooit te vergeten. Een belangrijke factor ook om op zoek te gaan naar een goed pand, natuurlijk!

Moraal van het verhaal

Zorg voor een goede presentatie van uw winkel en creëer – bijna letterlijk – een open deur voor uw klanten. En een achterdeur naar een prachtige tuin, natuurlijk!